Graaf de Smet de Naeyerlaan 17-19-21

Theatercafé ‘De Illusie’ en aanpalend

Oostende weer een illusie armer

Theater De Illusie is verkocht aan de Bredense bouwonderneming Versluys. Die zal het pand slopen om er een appartementsblok op te trekken.  De geschiedenis herhaalt zich dus. Nadat het Stadsbestuur in de jaren 60 de schouwburg uit 1904 van Alban Chambon, liet afbreken om er het hoogste gebouw van de kust, ‘het Europacentrum’, neer te poten, en waarvan de SPa vandaag beweert dat het een miskleun van jewelste was, laat het stadsbestuur vandaag toch toe dat café- en theaterzaal “De Illusie” wordt afgebroken ten voordele van de projectontwikkelaars. Evenals de huizen links en rechts van het gebouw.
Wat is de motivatie van het bestuur om deze sloopvergunning toe te kennen ? De Illusie is geen stadskanker, maar een mooi onderhouden en gerenoveerd café- en toneelzaal. “De Illusie” is een grote meerwaarde voor het cultureel leven in Oostende, en zal dus voor altijd verdwijnen, zonder waardig alternatief.

Voor oprichter Tony Roels valt het afscheid zwaar. “Hiermee sluit ik een van de mooiste episodes uit mijn leven af”, zegt Tony Roels. Toneelfreak Tony Roels opende tien jaar geleden aan de Graaf de Smet de Naeyerlaan een klein theater. Dit was voor heel wat Oostendse amateurtoneelgezelschappen een geschenk uit de hemel. De Illusie bood hen een professioneel kader en infrastructuur aan die in de stad nauwelijks te vinden was. “Nadat de projectontwikkelaar het verlaten tankstation Q8 hiernaast en de aanpalende woning opkocht, kwam hij ook bij mij aankloppen”, zegt Tony Roels. “Ik heb de boot nog even afgehouden, maar de knoop is nu toch doorgehakt. De Illusie heeft mij veel voldoening geschonken, al was het soms hard knokken om het hoofd boven water te houden”, vertelt Roels. “Ik sluit hiermee een van de mooiste episoden uit mijn leven af”, aldus de vroegere eigenaar. Hij verkreeg van de nieuwe eigenaar wel gedaan dat zowel het theater, het bijhorend café en de kunstgalerij open bleef tot de gronden van het voormalige tankstation gesaneerd waren.

Nadat de bouwpromotoren de eerste linie (dijk) en de tweede linie (ingangswegen Oostende met een BPA voor hoogbouw) volledig verwoest hebben, richten ze nu hen aandacht op de rest van onze mooie stad: de Kaai, de binnenstad en nu ook de Graaf de Smet de Naeyerlaan : een prachtige laan vol huizen uit de belle-epoque en het interbellum. De kerk van het Hazegras is al afgebroken in 1996 wegens verwaarlozing, de oorspronkelijke huizen in Vlaamse Renaissance-stijl zijn al vervangen door een namaak-versie met ziggurat appartement (maar wat ging het alternatief anders zijn ?), volledige huizenblokken zullen afgebroken worden, plaatselijke zelfstandigen en café-houders moeten plaats maken voor nieuwbouwflats, … Geldgewin voor enkelen primeert nog altijd op het Oostende cultureel platform voor allen.

‘De Illusie’, gelegen op Graaf de Smet de Naeyerlaan nr. 19 is een zeer mooi eclectisch gebouw met een kleine Art Nouveau-tint (dit door de licht naar binnen neigende rondbogige waterlijst). Het enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw komt voor op de inventarislijst van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. (Inventaris VIOE ID 56788)

Theatercafé ‘De Illusie’ en de naast liggende panden werden in het najaar 2006 afgebroken. Dement Oostende voerde nog een actie waarbij ‘De Illusie’ ten grave gedragen werd. Diverse mensen uit de culturele sector en de theaterwereld steunden de actie.