Dement lanceert project 'OOSTENDE OMHELSD'

Ben je trots op het erfgoed van de stad Oostende?
Wil je dit enthousiasme delen met andere Oostendenaars?
Wil je graag op zoek naar de roots van de stad en een uniek verhaal van de stad in beeld brengen of op papier zetten?
Wil je meehelpen om Oostende toeristisch te ontwikkelen?
Dan is deze opleiding iets voor jou!

Met de cursus ‘Oostende omhelsd’ wil de vzw Dement ‘erfhoeders’ vormen. Tijdens de cursus leer je over het belang van erfgoed voor toerisme in de stad aan zee. We brengen je de knepen bij van degelijk bronnenonderzoek en leren je praktische vaardigheden zoals interviewen, fotograferen en creatief schrijven aan. Alleen of samen met andere deelnemers diep je een erfgoedthema uit. Dit kan gaan van klassiekers zoals het Oostende van Koning Leopold II, over het maritieme erfgoed van de stad tot de verhalen van beroemde figuren die er ooit verbleven. Dit erfgoedthema kan dan door Westtoer, Toerisme Oostende of de dienst Cultuur van de stad Oostende verpakt worden in bijvoorbeeld een digitale applicatie, wandeling of tentoonstelling. Zo wordt de meerwaarde van het erfgoed voor toeristen en bewoners in de kijker geplaatst, en word je een echte erfhoeder.

Het middel hiertoe is een vormingsprogramma van 18 sessies, uitgewerkt door de volkshogeschool VormingPlus Oostende-Westhoek. Tegen het einde van de cursus heeft elke deelnemer een prettig leesbaar en historisch correct verhaal over een Oostends erfgoedthema klaar. Het project ‘Oostende omhelsd’ geldt bovendien als pilootproject – zeg maar de eerste editie – van het kustbrede project ‘Kust omhelst erfgoed’. Het geheel geniet van financiële steun uit het Impulsprogramma Vlaamse Kust (het vroegere KustActiePlan). De andere financiële partners voor de Oostendse editie zijn de vzw Toerisme Oostende en de Cultuurdienst van de stad Oostende.

Meer informatie en inschrijven op www.erfhoeders.be of www.vormingplusow.be.

Doelstellingen.

Cultuur-historisch.

We willen de bestaande band tussen de kustbewoners en het historisch patrimonium van hun gemeente versterken. Erfhoeders dragen de fierheid over hun gemeente uit aan medebewoners en bezoekers. Er wordt een opleiding ontwikkeld waarbij geïnteresseerden kennis maken met historisch onderzoek, fotografie, interview- en schrijftechnieken. Na de opleiding kunnen de erfhoeders aansluiten bij een erfgoedvereniging in hun gemeente.

Toeristisch.

Erfhoeders ontwikkelen tijdens de opleiding een eindwerk dat toeristisch verpakt kan worden in bijvoorbeeld een digitale applicatie, wandeling of tentoonstelling. Op die manier wordt de meerwaarde van het erfgoed in de kijker geplaatst voor een breed publiek, zowel voor kustbewoners als voor bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *