Dement waarschuwt voor vallend puin Koninklijke Gaanderijen

Dement waarschuwt voor vallend puin Koninklijke Gaanderijen met actie ‘Oostende, stad om zeep

Op zaterdag 8 juli voerde de vzw Dement Oostende een ludieke actie op de zeedijk t.h.v. het Thermae Palace hotel. Uitgerust met veiligheidshelmen en fluo-vestjes deelde Dement er flyers uit om de Oostendenaars, tweedeverblijvers en toeristen te waarschuwen voor vallend puin bij talrijke beeldbepalende erfgoedpanden in de stad, zoals het Thermae Palace Hotel, de Koninklijke Gaanderijen, de Koninklijke Stallingen, het hotel Terminus aan het station, en het Hotel du Louvre.

Oostende, stad om zeep

Ofschoon Dement voornamelijk ijvert voor het behoud en de opwaardering van niet beschermd erfgoed, voerde zij deze keer uitzonderlijk actie om de decennialange verwaarlozing van de Koninklijke Gaanderijen, een beschermd monument, door het Oostendse stadsbestuur aan te klagen. Door een totaal gebrek aan onderhoud over véle jaren zijn de Koninklijke Gaanderijen zo verkommerd dat er puin van het plafond valt en een aannemer in allerijl het plafond moet stutten en met netten afdekken om voorbijgangers te beschermen tegen vallend puin. De Koninklijke Gaanderijen werden uit veiligheidsoverwegingen volledig gesloten voor het publiek.

Sluiting van de Koninklijke Gaanderijen wegens instortingsgevaar

De sluiting van de Koninklijke Gaanderijen wegens instortingsgevaar aan de start van het toeristisch hoogseizoen is de schande van Oostende en haalde afgelopen week zelfs de nationale pers. De drie politieke partijen SP.a, Open VLD en CD&V die al meerdere legislaturen het beleid in Oostende bepalen, moeten zich diep schamen voor hun decennialange verwaarlozing van de Koninklijke Gaanderijen, hét visitekaartje van Oostende en het meest markante gebouw van de Belgische kust.

affiche_recto affiche_verso

Nog tal van panden in Oostende bedreigd!

Samen met het Thermae Palace hotel maar ook de Koninklijke Stallingen en het Hotel Terminus naast het stationsgebouw zijn de gaanderijen getuigen van het koninklijke stedenbouwkundig erfgoed dat Oostende, ooit nog fier ‘Koningin der badsteden’ genaamd, zo kenmerkt. Vandaag zijn al deze beeldbepalende panden ernstig verwaarloosd. Voor de stad Oostende is de renovatie en opwaardering van dit erfgoed nooit een prioriteit geweest. Het Oostendse stadsbestuur was de Koninklijke Gaanderijen liever kwijt dan rijk en heeft deze in het najaar 2016 te koop gesteld. De biedingen dienden uiterlijk 30 november 2016 ingediend te worden maar sindsdien is het windstil omdat de burgemeester geen enkel dossier aanvaardbaar zou vinden. In reactie op de laatste ontwikkelingen antwoordde de stad Oostende laconiek dat de restauratie het eerste zal zijn wat de nieuwe eigenaar moet doen. Om dan vervolgens de pluimen voor deze restauratie op haar eigen hoed te kunnen steken…

Actie erg gesmaakt door Oostendenaars en de talrijke toeristen

De actie kende een overweldigend succes. Vele toeristen uitten hun verontwaardiging over het gebrek aan respect voor het bouwkundig erfgoed in Oostende. Tweedeverblijvers die ondertussen al 1.000,- € taks per jaar betalen, eisten waar voor hun geld en willen dat de stad een deel hiervan investeert in de opwaardering van het Oostends erfgoed.
Hippe steden zoals Barcelona, Parijs, Praag, Budapest, Amsterdam of dichterbij, Brugge en Gent, danken hun succes juist aan het erfgoed dat er zo gekoesterd wordt. In Oostende ontbreekt nog steeds de visie om de stad te promoten door voluit in te zetten op haar architecturaal patrimonium.

actie_gaanderijen_1 actie_gaanderijen_2 actie_gaanderijen_3 actie_gaanderijen_4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *