Erfgoedwandeling 'De Torres van Oostende' (eindelijk) gelanceerd!

Vrijdag 24 juni 2016 stelden de Schepenen Bart Plasschaert en Kurt Claeys samen met Dement Oostende en VormingPlus de erfgoedwandeling ‘De Torres van Oostende’ voor.

Persconferentie Erfgoedwandeling De Torres van Oostende

Deze wandeling is het resultaat van een eindwerk in het kader van de opleiding ‘erfhoeders’ die Dement Oostende i.s.m. VormingPlus en met steun van de Cultuurdienst van de Stad Oostende, Toerisme Oostende en Toerisme Vlaanderen in 2012-2013 heeft georganiseerd.

Doel van de opleiding was om Oostendenaars en tweedeverblijvers op te leiden tot ‘erfhoeders’. Dit is een nieuw concept waarbij de deelnemers erfgoedthema’s leren uitwerken tot boeiende verhalen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe toeristische of culturele producten.

In de ‘Torres van Oostende’ vergelijken de ‘erfhoeders’ Jean-Pierre Ragaert en Natacha Gyssels het huidige panorama van Oostende, gezien vanaf de Oosteroever, met dit van 100 jaar geleden. Zij doen dit door het verhaal te vertellen van de torens die het uitzicht domineren. Van elke toren geven ze eerst een korte algemene beschrijving, gevolgd door een historische en bouwkundige uitdieping. Door het verhaal heen worden politieke, economische en sociale veranderingen van Oostende gedurende de laatste eeuw aangehaald. Het verhaal heeft extra levendigheid door illustraties uit het verleden, mooi huidig fotomateriaal, schetsen, weetjes en toeristische tips.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar hun eindwerk werd nu toch verpakt in een kleurrijke folder, die als leidraad dient voor een toeristische verkenning van de ‘torres’ in Oostende. Een mooi voorbeeld hoe samenwerking tussen het stadsbestuur en onze vereniging op cultureel en toeristisch vlak wel degelijk mogelijk is; erfgoed is immers een onmisbare troef voor de toeristische aantrekkingskracht van de Stad aan Zee!

Erfgoedwandeling De Torres van Oostende

Download hier de wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *