Gemengde commissie Bouwkundig Erfgoed (opnieuw) samengeroepen

Toen Hilde Veulemans in oktober 2015 de fakkel doorgaf aan Bart Plasschaert, ging deze schepenwissel binnen de CD&V fractie ook gepaard met een aantal wijzigingen in de bevoegdheden binnen het Schepencollege. Zo gaf Schepen Kurt Claeys (Open VLD) nog géén jaar na zijn aanstelling de portefeuille ‘onroerend erfgoedbeleid’ al door aan de nieuwe Schepen voor Cultuur, Bart Plasschaert want, zo verklaarde Bart Tommelein destijds in De Zeewacht, onroerend erfgoed hoort bij cultuur. Het verlenen van stedenbouwkundige vergunningen, dus ook sloopvergunningen voor erfgoedpanden, blijft wel bij Schepen Claeys. Wat ons betreft, een rare splitsing in bevoegdheden vermits onroerend erfgoedbeleid op het terrein maar zichtbaar kan worden afgedwongen door een selectief vergunningsbeleid.

In deze portefeuille bleek ook de ‘gemengde commissie Bouwkundig Erfgoed’ te zitten die toenmalig Schepen Bart Tommelein had opgericht om een breder draagvlak voor erfgoedbeleid in de stad Oostende te ontwikkelen maar sinds het aantreden van Schepen Claeys niet meer werd samengeroepen.

Met Bart Plasschaert blijkt er een nieuwe wind te waaien in de gemengde commissie ‘Bouwkundig Erfgoed’.

Negen maanden na zijn aantreden wordt de gemengde commissie ‘Bouwkundig Erfgoed’ opnieuw samengeroepen.

Op de agenda staat o.a. een toelichting van de werking van het stadsatelier door Stefaan Devoldere. Stefaan Devoldere is waarnemend Vlaams bouwmeester en formuleert in deze hoedanigheid zijn visie over stadsontwikkeling in de Vlaamse steden.

Dement is geïnteresseerd te vernemen hoe Stefaan Devoldere de invulling van de site van het stedelijk zwembad ziet. Tijdens een debat georganiseerd, door het architectentijdschrift A+ en de vzw Oostende Werft op 21 april jl., was Stefaan Devoldere, samen met architect Paul Vermeulen, de voorzitter van de commissie A.be die advies dient te verlenen over sloopaanvragen van erfgoedpanden met locuswaarde, zeer kritisch over de beslissing van de stad Oostende om het stedelijk zwembad, begin jaren ’70 ontworpen door de bekende Oostendse architecten Tanghe en Felix, plotsklaps te slopen nadat de stad eerst met grote trom een architectuurwedstrijd had gelanceerd om voorstellen voor de renovatie van het zwembad in te dienen. De meest opvallende afwezige op dit debat was… de stad Oostende zelf.

voorstel 1 renovatie zwembad voorstel 2 renovatie zwembad

voorstel 3 renovatie zwembad voorstel 4 renovatie zwembad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *