Gouden Pand 2006

De winnaar van het Gouden Pand 2006

GENTSTRAAT 12

GENTSTRAAT 12 GENTSTRAAT 12 GENTSTRAAT 12 GENTSTRAAT 12
 
steekkaart

Bouwheer : Kurt en Veerle Verheggen-Vermeire
Jaar renovatie : 1997-2006, nog altijd bezig
Kenmerken huis : Het pand is een eclectisch enkelhuis van 1896, en werd opgenomen in de inventaris van het IVOE nr. 55433

het pand

Stijlvol Belle Epoque huis, prachtig gelegen in de ‘courbe’ rond de St. Jozefskerk (Hospitaalwijk) : een zeer mooie buurt met vele stijlvolle huizen, waar men spijtig genoeg ook verscheidene huizen laat verkrotten. Terwijl het ook anders kan… Hier woont men met stijl, waarbij de oude neoclassistische elementen zeker mooi geïntregeerd zijn in een eigentijds kader, mede door het gebruik van warme en moderne tinten en sfeerbelichting. Vanwege strikte bouwkundige regels heeft de bouwheer origineel moeten omspringen met zijn ruimte. Hij had maar de mogelijkheid om achteraan een anderhalve meter uit te breiden. De keukenhoek werd dan maar zo geconsipieerd dat ze als een aparte, zwevend blok recht in de woning lijkt te steken.

 

De andere winnaars

Over één zaak was de jury het direct eens. Er zijn eigenlijk geen winnaars en zeker geen verliezers. De jury moest eigenlijk appels met peren vergelijken, omdat elke renovatie totaal verschillend in visie was. Diverse stemronden waren dan ook nodig, omdat elk jury-lid ook wel zijn eigen voorkeur had.

KAREL JANSSENSLAAN 10 “’t Groote Huys”

KAREL JANSSENSLAAN 10 - 't Groote Huys KAREL JANSSENSLAAN 10 - 't Groote Huys KAREL JANSSENSLAAN 10 - 't Groote Huys KAREL JANSSENSLAAN 10 - 't Groote Huys
 
steekkaart

Bouwheer : Eric Hut en Martine Puype
Jaar renovatie : 2003-2006
Kenmerken huis : Het pand is een neoclassicistisch getint enkelhuis uit 1895, en werd opgenomen in de inventaris van het IVOE nr. 55556.

het pand

Prachtig neoclassistisch huis, waarvan de waarde vooral binnenin zit in de rijkelijk uitgewerkte schoorstenen en plafonds. Dankzij de Horeca-functie is dit pand toegankelijk voor elke Oostendenaar. Het zeker een grote aanwinst voor Oostende. Waar anders men kan genieten van een teusje en een hapje temidden van zo’n grandioos decor, één der laatste getuigen van de grandeur die Oostende ooit eens had. Hier werden zowel het publieke als het privé-gedeelte met respect voor authenticiteit en liefde gerestaureerd.
 

VELODROOMSTRAAT 57 “Duinbloem”

VELODROOMSTRAAT 57 - Duinbloem VELODROOMSTRAAT 57 - Duinbloem VELODROOMSTRAAT 57 - Duinbloem
 
steekkaart

Bouwheer : Fabian Schweiger
Jaar renovatie : 1997-…
Kenmerken huis : Eclectische eenheidsbebouwing uit 1905 en opgenomen

het pand

De Velodroomstraat (Hippodroomwijk) is een typische eind 19e eeuwse straat, en tamelijk ongerept. De laatste jaren worden de huizen één voor één aangepakt en gerestaureerd, na jarenlange verwaarlozingen. In deze straat zijn veel prachtige renovaties te bewonderen, maar we zijn op deze jonge kerel gevallen vanwege zijn expliciete stijl van renovatie. Buiten overheerst meer de zachte renovatie, maar binnen wordt gekozen voor de felle, zware “boudoir” kleuren, zoals dat tijdens de Belle Epoque zeker gebruikelijk was. Drukke en warme interieurs, vol Belle Epoque gezelligheid, drukken zeker een eigenzinnige stempel op dit huis. “De orspronkelijke bouwheren van deze huizen probeerden op het kleine lapje grond dat ze zich konden veroorloven een zo weelderig mogelijk pand neer te zetten. Eigenlijk zijn het maar rijhuizen, vermomt als kasteeltjes. Ik ben geen purist. De stijl van deze huizen is sowieso een “crossover” stijl en bevat elementen van ongeveer alles wat er aan vooraf ging. Rustig renoveren en niets overhaast doen, want de tijd brengt inzichten en ideeën die tot een veel beter resultaat leiden. Naar mijn mening willen de meeste mensen die een oud huis aan pakken, veel te veel veranderen en veel te grondig te werk gaan. Waarom een kapot raam vervangen als je het ook kunt herstellen voor een fractie van de prijs én met een mooier resultaat? En is een verweerde plankenvloer die je opnieuw lakt niet veel mooier?”

PETER BENOITSTRAAT 26

PETER BENOITSTRAAT 26 PETER BENOITSTRAAT 26 PETER BENOITSTRAAT 26 PETER BENOITSTRAAT 26
 
steekkaart

Bouwheer : Frederic Vanhoorn (architect) – Lindsey Standaert
Jaar renovatie : 2005-2006
Kenmerken huis : Pand uit 1905, gebouwd door Bruselaars om dicht bij Leopold II te zijn. Niet opgenomen in de VIOE-inventaris.

het pand

De Peter Benoitstraat (Hospitaalwijk) is een typische eind 19e eeuwse straat, en tamelijk ongerept. De laatste jaren worden de huizen één voor één aangepakt en gerestaureerd. De eigenaar van dit pand, eveneens architect van beroep, heeft gekozen voor een zeer moderne en eigentijdse invulling, waarbij design zeker niet geschuwd wordt. ” We wonen er enorm graag. We vonden dat die huizen een typische charme hadden, dat we ook wilden behouden, door aan de bestaande structuur zo goed als niets te veranderen. We leven anno 2006, en daardoor wilden we hedendaags design combineren met elementen van toen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook de antieke spiegels in het zwart geverfd, zodat je kunt ervaren dat er eigenlijk iets ‘niet klopt’ met vroeger… Zo opteerden we ook voor een zwart-wit interieur, met hier en daar een rood accent, om alles zo puur mogelijk te houden, zodat ieder detail ten volle tot zijn recht komt. Puurheid is voor ons essentieel om tot rust te kunnen komen. Buiten hier en daar een boeket rode bloemen, en plantjes op de balkons zul je ook weinig andere zaken treffen. Om de verticaliteit te benadrukken hebben we zwarte gordijnen gekozen die vallen tot op de grond. Die hoge ruimtes zijn zo luchtig.”

ZWALUWENSTRAAT 60 “Onze lust”

ZWALUWENSTRAAT 60 - Onze lust ZWALUWENSTRAAT 60 - Onze lust ZWALUWENSTRAAT 60 - Onze lust ZWALUWENSTRAAT 60 - Onze lust
 
steekkaart

Bouwheer : Karl en Nathalie D’Hooghe-Wallyn
Jaar renovatie : 2001-2005
Kenmerken huis : De Zwaluwenstraat ligt in een meer volkse buurt, juist voorbij de meer gewaardeerde 19e eeuws fin de siècle gordel rond Oostende. Dit huis vertoont geen speciale architectonische hoogstandjes, maar is een simpele woning uit 1910. Niet opgenomen in de VIOE inventaris.

het pand

Deze restauratie valt zeker op in de straat. Het pand ligt tussen twee praktisch identieke huizen, waaraan bijna niets werd gerestaureerd. De gevelrestauratie, de eigentijdse vensters, de klassieke deur heffen het gewone oude huis boven zijn buren, maar ook binnenin werd gekozen voor een moderne woonst met veel RVS en glas, met respect voor de oude stijlkenmerken. Het huis was zeer zeer ernstig verwaarloosd en verkrot, maar niettemin werd een prachtig woonhuis hergecreëerd. Opvallend stijlkenmerk : moderne inox-trap aan de achtergevel in een open glazen hall. “Ons huis noemt “Onze lust” en stond 20 jaar leeg te verkrotten. Van meet af aan hebben wij voor een grondige aanpak gekozen, wij hebben dan ook samen met de familie 4 jaar over de verbouwing gedaan. Wij menen dan ook dat de optie “comfortabel wonen in een oud pand” mogelijk is en hopen dat ons project aanstekelijk werkt op de buurt en de stad.”

 

De reportage van de uitreiking van het Gouden Pand 2006 op Focus TV – 30 april 2006

Meer info, en o.a. de speech van Rik Torfs in de alarmklok 11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *