Gouden Pand 2013

DE WINNAAR VAN GOUDEN PAND 2013 & DE PUBLIEKSPRIJS GOUDEN PAND 2013

Wellingtonstraat 28

Wellingtonstraat 28Wellingtonstraat 28Wellingtonstraat 28Wellingtonstraat 28
steekkaart

Bouwjaar: 1886
Architect: onbekend
Aankoop door huidige eigenaar: 1999
Ingebruikname: 1999
Einde renovatie: 2012
Buurt: Belle Epoque — Petit Paris

De beleving van het pand

Licht en ruimte spelen een belangrijke rol in deze woning. Deze woning oogt zeer functioneel (praktisch gebruik van de verschillende leefruimtes) maar straalt tegelijkertijd rust en gezelligheid uit. Na de aankoop werd er gedurende 1 jaar hard gewerkt om het pand bewoonbaar te maken. Initieel waren er amper sanitaire voorzieningen in het pand aanwezig.

De grootste ingreep was het verwijderen van een aantal achterruimtes en deze te vervangen door een nieuwbouw volume waar de keuken werd in ondergebracht. Dit volume maakte ook een doorgang mogelijk naar de achterliggende straat, zijnde Edmond Laponstraat.

Jaar na jaar werd een deel van de renovatie verder gezet. Alle binnendeuren en schouwen bleven bewaard, de houten plankenvloeren werden in eer hersteld en het pand kreeg modern comfort van sanitair en centrale verwarming. Bij deze werken werden nog oude gasleidingen teruggevonden, die vroeger deel uitmaakten van een primitieve lichtvoorziening op gas.
Het vrijmaken van de hoge plafonds in de leefruimtes zorgden voor een betere lichtinval in de woning. De oorspronkelijke plafondmoulures en rozetten werden hierdoor ook weer zichtbaar.

Het interieur is voorzien van mooie decoratieve elementen, die de woning een aparte uitstraling geven. Een mooi voorbeeld hiervan is de speciale houtkachel in de woonkamer. Het grote raam aan de voorzijde is gedurfd maar verstoort geenszins het eclectisch karakter van deze woning. Het smeedijzerwerk van de gevelbalkons werden naar oud model opnieuw gemaakt. De gevel aan de achterzijde van de woning (kant Edmond Laponstraat) is voorzien van een groen plekje, wat binnen dit dichtbebouwde stadsgedeelte zeldzaam en origineel is.

Het gebouw en de omgeving — meerwaarde voor de buurt

Dit huis bevindt zich in de zogenaamde Belle Epoquewijk van de stad. Dit deel van de Wellingtonstraat ligt een beetje verdoken achter het Hotel Royal Astrid complex, dat gelegen is aan de kustbaan. Deze woning werd aan het begin van de 20ste eeuw gebruikt als vakantiewoning.
Deze wijk lag er in de jaren ’80 wat verloederd bij. De eigenaars vonden het daarom belangrijk dat het huis zo getrouw mogelijk naar oud model werd gerenoveerd.

Er werden moderne ingrepen gedaan aan de gevel (groot raam, deurstijl) zonder dat dit in conflict kwam met het uitzicht van deze wijk. Deze renovatie geeft een geslaagde, moderne toets aan de Belle Epoque wijk!
De bewoners zijn verheugd dat er in de wijk toch meer gerenoveerd wordt als voorheen.

De bewoners en de renovatie
Originaliteit

Ramen, deuren en balkons werden opnieuw gemaakt, maar wel volgens het oud model. Het raam aan de kelderverdieping en het eerste verdiep kreeg een moderne variant. De dak oversteken werden vervangen volgens oud model. Kapotte gevelstenen werden vervangen. De gevel werd oorspronkelijk uitgevoerd in zebra, een strook rode baksteen afwisselend met een strook zwarte baksteen. Vandaag werd het contrast verbeterd door de voegen eveneens in het zwart of rood te voorzien. De nieuwe voordeur werd volgens het oud model nagemaakt en de deurlijst kreeg een moderne toets.

Visie over licht en kleur zijn duidelijk op te merken. De renovatie getuigt van een gedurfde originaliteit.

Enkele voorbeelden van het creatief gebruik van licht: het licht van de velux ramen in het dak worden via glazen vloerpanelen in de zoldervloer naar de daaronder liggende kamer en de badkamer gebracht, het klein bureautje in de kelder profiteert ook ten volle van het grote glazen raam vooraan,…

Volledigheid van de renovatie

Deze renovatie, die zich uitstrekt over 12 jaar, heeft een verwaarloosd opbrengsteigendom omgevormd tot een mooie eengezinswoning met uitstraling. De dakconstructie werd volledig vernieuwd. Tevens werd de afwatering van de gevel, het houtwerk en de balkonnetjes netjes vernieuwd. Deze werken werden steeds met respect voor de oude materialen gedaan en de uitgevoerde werken gebeurden steeds volgens oud model.

Vandaag moeten de bovenste ruimtes en de zolder nog verder afgewerkt worden.

Technische aspecten

Zoals reeds aangehaald, werd dit huis zonder comfort omgebouwd tot een pand, dat beantwoordt aan de hedendaagse eisen op vlak van energiezuinig wonen. Het aanbrengen van isolatiemateriaal, dubbele beglazing en een moderne centrale verwarming passen goed bij de noden van een jong gezin. Bij deze werken werden nog oude gasleidingen teruggevonden, die vroeger nog deel uitmaakten van een primitieve lichtvoorziening op gas.

De eigenaar van het pand is professioneel schilder en hij heeft er steeds op toegezien dat de gekozen aannemers in de eerste plaats kwaliteit leverden.
De eigenaars hebben zelf ontelbare werkuren verricht om hun huis om te bouwen tot wat het nu is: een uitzonderlijke woning, waar creativiteit en respect voor het verleden mooi samengaan.

DE ANDERE WINNAARS

Prinses Clementinaplein 28

Prinses Clementinaplein 28Prinses Clementinaplein 28Prinses Clementinaplein 28
steekkaart

Naam: Les Hirondelles
Bouwjaar: 1913
Architect: Charles Pil (1867-1949)
Aankoop door huidige eigenaar: januari 2012
Ingebruikname: juli 2013
Einde renovatie: eind 2013
Buurt: Belle Epoque – Interbellumwijk

De beleving van het pand

Het pand werd in 1913 gebouwd door architect Charles Pil, en stond 100 jaar later te koop als afbraakpand. Wegens lokale erfgoedacties besloot de toenmalige eigenaar het pand niet te slopen, en werd het verkocht aan de huidige eigenaar. Deze waren op zoek naar een betaalbare karakterwoning, en besloten al vlug het pand te herstellen in al haar glorie. Het pand was vroeger opgedeeld in appartementen, en ook vandaag blijft het pand onderverdeeld in een bureelruimte op de gelijksvloer (voor de eigenaar en met winkelpui naar de Torhoutsesteenweg), de eigen woonst op het eerste verdiep, een verhuurappartement op het tweede, en een duplex op de bovenste verdiepingen.

De eclectische stijl werd bewust doorgetrokken naar het interieur. De bewoner is binnenhuisarchitect en heeft de renovatie volledig geleid. Het thema is hedendaags met een vleugje kosmopolitisch. Zelfs voor de verhuurappartementen werd gekozen voor een witte strakke aankleding, en dezelfde gordijnen voor het ganse pand. De ligging aan de kust is doelbewust geen invloed geweest. Vanuit de erker ziet men een prachtig park en waant men zich in een grootstad waar de kreten van de meeuwen bevestigen dat men op loopafstand van de zee zit.

Eclecticisme is een bijzondere bouwstijl die mede door architect Charles Pil een mooi en evenwichtig geheel vormen in Les Hirondelles.

Het gebouw en de omgeving — meerwaarde voor de buurt

Het pand stond er troosteloos bij, te wachten op afbraak. De vorige eigenaar bood het pand aan als een ideaal nieuwbouwproject na sloop. De huidige eigenaars werden verliefd op het pand en wilden de verloren grandeur terug nieuw leven inblazen. De ligging van het pand op één der mooiste pleinen in Oostende en de andere panden in de directe omgeving van architect Charles Pil waren een stimulans om het pand van de sloophamer te redden. Het originele karakter behouden en zelfs terug creëren was de grootste uitdaging. Verschillende buren deelden beeldmateriaal als leidraad voor de renovatie.

De opdeling in appartementen bleef behouden. De vorige eigenaars hadden het volledige interieur gesloopt en ontdaan van de originele elementen. De renovatie heeft het pand zijn verloren schoonheid terug geschonken en na 100 jaar haar karakter en eenvoud laten stralen tussen de panden op het plein. Alle comfort en technische verbeteringen voldoen aan de hedendaagse eisen van een woonproject.

De bewoners en de renovatie
Originaliteit

Veel belangrijke elementen aan de binnenzijde waren verwijderd. Er waren geen originele lambriseringen of schouwen meer. De plafonds waren verlaagd.

Er werd getracht de trappenhal, de buitentrap, de plafonds en de vloeren terug volgens de tijdsgeest te reconstrueren, rekening houdende met het verleden.

 • Alle buitenschrijnwerk is nieuw maar volgens oude foto’s in hout gereproduceerd, echter met hedendaagse dubbele beglazing. Het oude vensterbinnenbeslag op de vensters werden gereconstrueerd.
 • De inkomhal kreeg terug lambriseringen, waardevolle ornamenten werden indien mogelijk hersteld of nagemaakt naar het origineel.
 • De buitentrap in arduin werd volledig hersteld. De mozaïekvloer op de buitentrap is een exacte kopie van het verdwenen origineel.
 • Het smeedwerk met de houten leuningen, kroonlijsten, werd hersteld volgens het origineel plan.
 • De bovenste daksteunen werden gereconstrueerd naar origineel model (van de 4 ‘hondjes’ was er nog 1 in goede staat, deze werd als model gebruikt voor de andere).
 • De bovenste gecementeerde constructie met vensterprofielen moest afgebroken worden wegens te rot, en werd ook gereconstrueerd in beton.
 • Alle technieken binnen werden vernieuwd en aan de nieuwste bouweisen onderworpen. Alle comfort eisen, geluids- en energievoorschriften werden bewaakt.
Volledigheid van de renovatie

Alle technieken van A tot Z werden volledig vernieuwd, zowel interieur als exterieur.

De duurzaamheid van de gekozen materialen en de kwaliteit van de werken werden streng bewaakt binnen het vooropgestelde budget. Steeds met een toekomstvisie naar bewoonbaarheid, comfort en sfeer van het gebouw. De ziel is niet verloren gegaan.

De indeling van de appartementen zijn eigentijds met een sterk karakter en respect voor het verleden. De appartementen zijn echter nog niet af.

De winkelruimte is klaar, maar nog niet uitgerust.

De achtergevel (voorgevel in de Torhoutsesteenweg) wordt in oktober geschilderd. Er werd gezocht naar hoe de gevel er vroeger uit zag, maar er was geen informatie meer terug te vinden. Voor de originele gevel kwam in de loop van tijd een andere gevel in baksteen te staan. Er werd geopteerd deze gevel te behouden, en deze wordt eerstdaags in een donkere hedendaagse kleur geschilderd.

Technische aspecten

Werd volgens het comfort aanzienlijk verbeterd door de renovatie, meer bepaald: energieprestaties, geluidsiolatie, verwarmingstechnieken, veiligheidsvoorzieningen (brand RF2), sanitair, uitgeruste keuken, …
De woning voldoet aan de eisen die men anno 2013 mag verwachten, toch in evenwicht met het karakter van de woning.

Prinses Clementinaplein 50

Prinses Clementinaplein 50Prinses Clementinaplein 50Prinses Clementinaplein 50Prinses Clementinaplein 50
steekkaart

Bouwjaar: 1912
Architect: Charles pil
Aankoop door huidige eigenaar: 2005
Ingebruikname: februari 2012
Start renovatie: augustus 2011
Einde renovatie: februari 2012
Buurt: Belle Epoque — Interbellumwijk

De beleving van het pand

De eigenaars zijn als huurder in het pand getrokken in 2000. Vijf jaar later kregen ze de kans het pand zelf aan te kopen, en ze twijfelden geen moment. De bewoners vonden dat het huis een grondige renovatie verdiende voor zijn 100ste verjaardag. Bij de renovatie heeft de eigenaar geopteerd voor een contrast tussen het klassieke van het huis en moderniteit. Men heeft veel gewerkt met hout om warmte in het pand te brengen.

Het huis heeft al vier renovaties ondergaan. De eerste keer waarschijnlijk ergens in het interbellum, in 1955 werd het nogmaals grondig gerenoveerd, en ook nog eens oppervlakkig vlak voor het verhuurd werd in 1999. De grondige renovatie van de huidige eigenaars is de laatste in rij. Aan de achterkant (Grensstraat) werd er tijdens een vorige renovatie de koer vervangen door een gebouw van 2 verdiepingen, vermoedelijk gebeurde dit tijdens de renovatie van de jaren ’30. Dit deel werd met de huidige renovatie gedeeltelijk afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Het pand is waarschijnlijk gebouwd door, en was lang eigendom van de familie Decrop, ooit toonaangevend in de visserij. Ze waren eigenaar van een vissersvloot, visverwerkingsbedrijven, een nettenmakerij, touwfabriek, diepvriesinstallaties…

Kelder
De kelder, eerder sous sol, ligt achteraan op het niveau van de straat, en is vooraan te bereiken via de lager liggende deur. De voorste ruimte wordt binnenkort een fotogalerij voor de klanten van de eigenaar die fotograaf is en grafische kunsten gestudeerd heeft. De originele tegelvloer en open haard met keramische tegels in Delfts blauw zijn nog aanwezig. Er staat zelfs een bunker in de kelder, vermoedelijk gebouwd in de tweede wereldoorlog. De muren en het plafond zijn vernieuwd. In het stuk nieuwbouw aan de achterzijde van het huis is er nu een garage voor 2 auto’s voorzien.

Gang
De vloer en de lambrisering zijn nog in het origineel Ardens marmer. In de gang is er nu een valse deur, omdat de deuropening in de living werd gesupprimeerd.

Gelijkvloers
Bestaat uit 3 delen: de salon, de eetplaats en de keuken.

In de salon was de schouw niet meer origineel. Hier is nu een moderne wand gebouwd met een geïntegreerde open haard. De vloer was ook niet meer origineel, en is nu uniform doorgetrokken over de 3 ruimtes. De plafonds zijn in 2 ruimtes behouden. De achterste ruimte, met de keuken werd opnieuw gebouwd en is nu helemaal gemoderniseerd.

Eerste verdiep
Op het tussenverdiep is een vestiaire met sanitair in pure Art Deco stijl op te merken. Deze ruimte werd tijdens een vroegere renovatie gecreëerd. Vandaag is deze terug in zijn volle glorie teruggebracht. In de slaapkamer werd een ingemaakte kast gemaakt, waarschijnlijk in de jaren 50.
De badkamer aan de slaapkamer is ook in art decostijl, en deze wordt volgend jaar gerenoveerd met respect voor de stijl. Achteraan is er nog een salon waar klanten ontvangen worden en een ingesloten terras.

De traphal werd aangepakt tot boven, de bovenste verdiepingen behoefden geen nieuwe aanpak.

Het gebouw en de omgeving — meerwaarde voor de buurt

De voorgevel kreeg een grondige opfrissing, wat ten goede komt aan de uitstraling van het gezellige Prinses Clementinaplein. Op het plein heeft de bouwwoede nog niet zo hard toegeslagen als op het Prinses Stephanieplein aan de overzijde van de Koninginnelaan. Niettemin waren verscheidene panden op dit plein bedreigd met sloop.

De achtergevel, die uitkomt in de Grensstraat, werd met grijze crepi afgewerkt. De garagepoort en de eerste verdieping zijn bekleed met houten latten. Een mooi voorbeeld van hoe het ook anders kan in een rij van lelijke witte garagepoorten.

De bewoners en de renovatie
Originaliteit

Het huis is enkele keren verbouwd. De huidige renovatie gebeurde met respect voor het origineel en de voorbije renovaties, maar met een duidelijke hedendaagse toets. Er werd zeer grote aandacht besteed aan het kleurgebruik, en de invulling van de ruimtes. Er werd gekozen voor een strakke invulling.

Voorbeelden:

 • Glasramen werden gerestaureerd in de binnendeuren, aan de straatkant werd het glas in lood in dubbel glas geplaatst
 • De mazouttank werd weggehaald uit de schuilbunker van tijdens de oorlog.
 • Gietijzeren radiatoren zijn behouden
 • Schouw en vloer in de kelder behouden
 • Badkamer in art deco stijl
 • Ingemaakte jaren ’50 kast in de slaapkamer
 • De schouw in de salon was niet meer origineel, en is in een moderne wand geïntegreerd
Volledigheid van de renovatie

De 3 onderste verdiepingen, de voor- en achtergevel werden grondig gerenoveerd. De achterbouw werd gedeeltelijk afgebroken en terug opgebouwd. De tweede verdieping en de zolder zullen binnenkort gerenoveerd worden. Jammer dat de ramen die door de vorige eigenaar vervangen werden door ‘platte’ plastieken ramen, niet de oorspronkelijke verdeling en structuur hebben terug gekregen.

Technische aspecten
 • Isolatie van de muren
 • Mazouttank weggenomen, nu wordt verwarmd met gas met een nieuwe rendementsketel
 • Glas in lood ramen in dubbel glas gestoken
 • Elektriciteit & water vernieuwd

Romestraat 18

Romestraat 18Romestraat 18Romestraat 18Romestraat 18
steekkaart

Bouwjaar: 1900
Architect: (onbekend)
Aankoop door huidige eigenaar: 2007
Ingebruikname: 2007
Einde renovatie: 2013
Buurt: Belle Epoque – Oud Hospitaal

De beleving van het pand

Maarten en Aline verhuisden in 2007 omwille van werk naar Oostende. Daarom zochten ze een pand om te wonen, na eerste bezoek aan het huis was het liefde op het eerste gezicht en kocht het koppel het pand onmiddellijk.
Het huis was reeds van een meergezinswoning terug omgebouwd naar een eengezinswoning maar er was bijvoorbeeld geen keuken en had hoge nood aan verdere renovatie.
Maarten en Aline woonden ongeveer 9 maanden in de sous-sol van het huis tijdens de renovatie.

Het gebouw en de omgeving — meerwaarde voor de buurt

Het pand (met hoge locuswaarde op de erfgoedlijst van de stad Oostende) ligt in de wijk Oud Hospitaal. Deze buurt heeft erg te lijden onder de druk van eigenaars die hun panden opdelen in verschillende entiteiten om een zo hoog mogelijke huuropbrengst te genereren.
Dit jaar werd de voorgevel hersteld en opnieuw geschilderd. De aanwezige authentieke moulures werden degelijk hersteld.
Hopelijk inspireert dit anderen om ook hun pand aan te pakken. De eigenaars tonen met hun renovatieproject dat deze panden aangename eengezinswoningen kunnen zijn.
De gevellijsten lopen door in het gebouw links en rechts. Zij gaven misschien met de renovatie van hun gevel de aanzet voor renovatie van de aanpalende panden?

De bewoners en de renovatie
Originaliteit

Authentieke elementen die aanwezig waren in het pand werden zoveel mogelijk bewaard en gerenoveerd. De originele deuren en klinken bleven behouden. Op de meeste plaatsen zijn de oorspronkelijke plafondmoulures en rozetten bewaard en gerenoveerd, enkel deze in de living moeten nog aangepakt worden. De oorspronkelijke schouwen zijn nog aanwezig. Bij de aankoop van het huis was de schouw in de living voor een stuk aangepast, de originele onderdelen kregen ze in een doos bij het huis. De schouw werd in zijn oude staat hersteld.

De originele plankenvloer was in een te slechte staat om te behouden. Bij eerdere werken werden stukken vervangen. Er werd gekozen voor nieuw parket op de bestaande plankenvloer. In de kinderkamers werd laminaat aangebracht.
De trap is origineel maar werd vroeger overschilderd, deze wordt momenteel in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Een nieuwe mooi geïntegreerde keuken werd in de bestaande uitbouw geïnstalleerd na aanpassing van de raamopening. De keuken is modern uitgerust.
De badkamer is volledig nieuw naar de comforteisen van vandaag.
In de sous-sol ligt nog de originele tegelvloer, de voorste kamer doet dienst als opslag, de achterkamer wordt binnenkort omgebouwd tot een ‘feestkamer’ met houtkachel

Volledigheid van de renovatie

De volledige voorgevel is gerenoveerd. Er stond een stuk gevel los na waterinsijpeling, maar deze werd heropgemetst. Er werden nieuwe houten ramen in de voorgevel voorzien. Deze ramen werden zo goed mogelijk, maar passend binnen het budget, nagemaakt naar het oude model. Eén bestaand PVC raam in de voorgevel werd niet vervangen. Waar nodig werden nieuwe PVC ramen in achtergevel voorzien. De achtergevel werd opnieuw gepleisterd.

 • De zolder werd geïsoleerd.
 • Alle structurele werken zijn afgewerkt.
 • Er is een volledig nieuwe keuken en badkamer en een extra toilet.
 • De kinderkamers zijn al volledig afgewerkt.
 • Er is een buitenruimte van ongeveer 30 m², binnenkort wordt ook een dakterras aangelegd.
 • Plafond en vloer in de woonkamer worden heel binnenkort aangepakt.
 • Er zijn nog afwerkingsplannen met de gang. Er was een marmering geschilderd in de gang, jammer genoeg was deze in een slechte staat en wordt overschilderd.
Technische aspecten
 • Het dak werd volledig geïsoleerd
 • Overal dubbele beglazing (hoogrendementsglas) in nieuwe profielen
 • Elektriciteit was reeds gedeeltelijk vernieuwd, verder vernieuwd in keuken en badkamer, hoefde niet te worden gekeurd.
 • Vloeren zoveel mogelijk geïsoleerd.
 • Centrale verwarming op gas, ketel ongeveer 10 jaar oud.
 • regenwater wordt nu gerecupereerd (+- 8000 liter)
 • Alle waterleidingen vernieuwd
 • Een stuk van de voorgevel die was aangetast door waterinsijpeling werd volledig heropgemetst.
 • De achtergevel werd herpleisterd.
 • Geen structurele problemen gevonden bij renovatie

Amsterdamstraat 58

Amsterdamstraat 58Amsterdamstraat 58Amsterdamstraat 58
steekkaart

Bouwjaar: 1890
Architect: onbekend
Aankoop door huidige eigenaar: 2011
Ingebruikname: 2013
Einde renovatie: 2013
Buurt: Belle Epoque — Oud Hospitaal

De beleving van het pand

De eigenaars zijn een jong koppel met een baby Arthur van 5 maanden oud. De echtgenoot is groot gebracht om de hoek in de Edith Cavellstraat, de echtgenote heeft tot haar 14de in de stad gewoond en is dan met haar ouders naar Bredene verhuisd. Beiden wilden terug in de stad komen wonen. In tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten wilden zij niet naar Mariakerke trekken, maar investeren in het erfgoed van Oostende, ofschoon dit geen vanzelfsprekende keuze is in de buurt (Oud-Hospitaal).

Het huis werd door aannemer Auguste Joseph Dumon (°12/10/1853 te Oostende) voor zichzelf gebouwd. Het is het spiegelbeeld van het aanpalende pand. De huidige eigenaars hebben dit huis gekocht van de familie Van Outryve (Arthur Ourtruyve was leraar biologie aan het College) die er een kangoeroewoning ‘avant la lettre’ van gemaakt heeft. De grootmoeder woonde op de bel-etage, de familie op de 2de en 3de verdieping en de zoon mocht de zolder als studio inrichten toen hij 18 jaar was. Ook nu wordt de bel-etage- en kelderverdieping door een oudere dame als woonst gehuurd. Zij bewoonde het pand al voor de aankoop. Met de tijd zullen deze ruimtes ook geïntegreerd worden in de ééngezinswoning. In het huis bevindt zich ook een kleine praktijk waar mevrouw als logopediste in bijberoep actief is.

Het huis heeft een bombardement tijdens WOII overleefd. De bom is door het dak gevlogen en uiteindelijk ingeslagen in het aanpalende huis. Hierdoor is het huis wat verzakt. Het huis heeft een goede engelbewaarder gehad!

Het opgegeven bouwbudget omvat enkel materiaal; de eigenaars (waarvan de man schrijnwerker is) hebben — op de loodgieterij na — alles zelf uitgevoerd. Met werkuren erbij zou het totale bouwbudget in categorie 6 gezeten hebben.

HET GEBOUW EN DE OMGEVING — meerwaarde voor de buurt

In de buurt (Oud-Hospitaal) wordt het erfgoed vaak verbouwd in appartementen. Grote families trekken er dan in, waardoor het huis zijn waarde en karakter verliest. De eigenaars vinden het belangrijk dat oude huizen in eer hersteld worden en dat ze terug eengezinswoningen worden, net als vroeger.

De bewoners en de renovatie
Originaliteit

In de inkomhal bevindt zich een plafondschildering die de eigenaars absoluut wensten te behouden. Het beeldt de hemel met rondvliegende zwaluwen uit.

Ook de indeling van het huis werd volledig behouden. Alle vloeren waren met dik tapijt bedekt. De vloeren werden in hun originele staat hersteld; de planken werden geschuurd en met naaldhoutloog en olie bewerkt; in de inkomhal werden de originele tegels terug in eer hersteld. De eigenaars hebben hun eigen smaak geïntegreerd door met lichte kleuren te werken en de trap in het wit (met handleuning in naturel bruin) te schilderen. Bij de inrichting werd er gewerkt met een mix van oude en nieuwe meubels. Een oude gietijzeren kachel werd voor 70 € op de kop getikt en siert nu de woonkamer.

Volledigheid van de renovatie

Alle kamers (tot en met onder het dak) en de volledige trappenhal werden onder handen genomen. Een vochtprobleem in de afvoerbuis door verstorven lood werd hersteld. Het schrijnwerk dat overal rot was, werd vervangen door PVC schrijnwerk. Enkel glas werd vervangen door dubbele beglazing. De elektriciteit werd volledig vernieuwd en er werden talrijke stopcontacten voorzien. Er werd een nieuwe badkamer (met toilet) en een extra bezoekerstoilet geïnstalleerd. Er werden talrijke ingemaakte kasten geïnstalleerd.

De achtergevel werd volledige gecementeerd. Er is een aangenaam stadstuintje met gras (40m2) en klimhortensia’s tegen de gevels.

Het volgende dat de eigenaars willen renoveren zijn de gevel en de smeedijzeren balkons. Op termijn is het dus de bedoeling om de bel-étageverdieping (nu nog verhuurd) om te bouwen tot één grote leefruimte met onmiddellijke aansluiting op de tuin.

Technische aspecten

De energie-efficiëntie van het huis werd aanzienlijk verhoogd:

 • het dak werd geïsoleerd met 14 cm. dikke isolatie (hiervoor dienden de oorspronkelijke kepers van 65 x 90mm uitgetimmerd te worden)
 • de nieuw geïnstalleerde toiletten werden voorzien van spaarknoppen
 • nieuw PVC schrijnwerk met hoogrendementsglas
 • oude stookolieketel met mazouttank werd vervangen door een hoogrendementsgasketel; sanitair water wordt door energie-efficiënte doorstromer verwarmd.
 • De oorspronkelijke radiatoren werden behouden; een warmtereflecterende folie werd er achteraan aangebracht; de thermostaatkranen werden aangekocht, doch dienen enkel nog geïnstalleerd te worden.

Door de netbeheerder Eandis werden premies voor deze energie-efficiënte investeringen toegekend.

Jules Peurquaetstraat 47

Jules Peurquaetstraat 47Jules Peurquaetstraat 47Jules Peurquaetstraat 47Jules Peurquaetstraat 47
steekkaart

Bouwjaar: ong. 1900
Architect: onbekend
Aankoop door huidige eigenaar: 2003
Ingebruikname: 2008
Einde renovatie: 2013
Buurt: Belle Epoque — Oud Hospitaal

De beleving van het pand

De familie Karel zijn Nederlanders uit Amsterdam. Tijdens een reis naar Normandië hebben zij zich op de E40 van richting vergist en de A10 naar Oostende genomen. Eenmaal in Oostende aangekomen zijn zij onmiddellijk verlief op de stad geworden. Een paar jaren later hebben zij dit pand als vakantiewoning aangekocht. Zij zijn ‘aangespoelden’, en wel zo vaak als mogelijk. In de weekends rijden zij na een drukke werkweek naar Oostende en klussen zij hard (zij doen zoveel mogelijk van de renovaties zelf) om het huis weer een stukje meer te verfraaien. Dit maakt dat de renovaties wel iets langer duren maar ooit zal het volledig af zijn en dan hopen zij er dagelijks te vertoeven. Met hun renovatie tonen zij aan dat een oud huis niet speciaal een last hoeft te zijn maar een mooie plek om in te wonen kan zijn. Het huis geeft een stukje van het verleden van Oostende weer. Het behoud ervan zorgt ervoor dat dit verleden niet verloren gaat! Zij houden van hun huis en Oostende!

Het gebouw en de omgeving — meerwaarde voor de buurt

Hun renovatie verhoogt het aangezicht van de straat en stimuleert andere huiseigenaars om ook te renoveren. Veelvuldig houden voorbijgangers/toeristen halt bij het huis en bewonderen zij de prachtige gevel. De renovatie bracht ook de mensen uit de buurt met elkaar in contract; men stelde vast dat er iets gebeurde in de straat; er was meer interactie en de buurtbewoners werden oplettender omdat alles er mooier uitziet.
De Jules Peurquaetstraat is een eerdere saaie straat met kleinere huizen zonder hoogwaardige architectuur, de renovatie van dit pand springt er uit.

De bewoners en de renovatie
Originaliteit

Een zeer belangrijk element in de woning zijn de originele facet geslepen tussendeuren in de woonkamer. Dit element is onverwacht en biedt zeker een meerwaarde. Het geeft authenticiteit aan het huis en is doorslaggevend geweest voor de aankoop.

In de kelder bevindt zich de keuken, hoogstwaarschijnlijk de plaats waar oorspronkelijk ook een keuken stond. Ook hier zijn de ouderwetse tegeltjes, de marmeren schouwen en de oorspronkelijke WC-waterbak m.v.v. de nog steeds bestaande aannemer ‘De Bakker Rogierlaan’ kenmerkend voor de historische sfeer van het huis.

Het oorspronkelijk schrijnwerk (met naar boven schuivende ramen) werd gerestaureerd en terug hersteld. De eigenaars wilden bewust het karakteristieke van het huis zoveel mogelijk behouden en het pand renoveren met liefde voor het verleden. Het huis straalt nu karakter en warmte uit.

Op het eerste verdiep bevindt zich de slaapkamer met aansluitend een boudoir. Hiervoor werd een opening in de muur aangebracht tussen beide ruimtes.

Op de zolder bevinden zich nog twee logeerkamers voor de vele Nederlandse bezoekers en familie.

Volledigheid van de renovatie

De belangrijkste elementen werden aangepakt. Het dak werd vernieuwd en geïsoleerd; de voorgevel werd gerestaureerd en geschilderd. De achtergevel werd hersteld en geschilderd. Er werd een volledig nieuwe badkamer met ligbad en inloopdouche geïnstalleerd.

Nog veel delen van het huis dienen aangepakt te worden (vloeren, muren, trap, …), maar de belangrijkste delen werden aangepakt. De nog aanwezige ‘patiné’ geeft karakter aan het huis, mede doordat het huis ook gemeubileerd en gedecoreerd werd een combinatie van oude karaktervolle meubels en sfeervolle details.
De wasbak in de keuken werd bv. geïntegreerd in een oud kastje, de overgang tussen de slaapkamer en de ‘boudoir’ werd met witte kiezeld opgevuld, …

Het feit dat deze woning een vakantiewoning is duidt op een andere benadering. De sfeer en authenticiteit is belangrijk, de rest volgt wel…

Technische aspecten

Bij de aankoop kon er dwars door het dak heen naar de sterrenhemel gekeken worden; het hele huis dreigde in verval te geraken door de regen. Alles is nu wind- en regendicht. Het dak is geïsoleerd en er werden zolderkamers ingericht.

Voor de grote delen die tot nu toe zijn gerenoveerd zijn, werden bedrijven aangesteld, de rest proberen de eigenaars zo veel mogelijk zelf te doen.

De gevel is geschilderd door Van Eycken Oostende — Buitenschilderwerken; deze is gerestaureerd en voorzien van een speciale coating tegen de weersomstandigheden.
Het dak is hersteld en geisoleerd door Alain van de Vyvere – Demarcke –bvba Laureys Dakpunt uit Nieuwpoort.

Er is gekozen voor het ISOTEC systeem deze heeft een bijzondere thermische weerstand en blijft de woning optimaal geisoleerd en liggen de energie uitgaven lager. Bovendien blijft door dit systeem omdat het rechtstreeks aangebracht is op het gebinte de karakteristieke houten balken in zicht. De afwerking aan de binnenzijde van het dak hebben de Karels geheel en al zelf afgewerkt.
De verwarming gebeurt met gasstookte kachels in de verschillende vertrekken. Sanitair water wordt opgewarmd met een kleine, plaatselijke elektische boiler voor de keuken, en een grotere, combi-Vaillant ketel voor de badkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *