Kerkstraat – hoek St. Paulustraat

Typisch burgerhuis

Dit hoekhuis werd opgekocht door een bouwpromotor om zijn eigen kantoren te kunnen bouwen. Echter is dit een weinig karaktervol gebouw, en zeker geen Belle Epoque architectuur.


Maar wat is waardevol erfgoed?

Dit is een vraag die we ons regelmatig zelf stellen, en dit is ook een vraag die we regelmatig zelf gesteld krijgen. Waarom komt Dement Oostende op voor dit of dat gebouw ? De architectuur is toch banaal, gans het huis is verkrot, het zal teveel kosten, enzovoort, enzovoort, ..

Maar het eerste en belangrijkste criterium waarmee we werken is het gevoel die vanuit de buik komt. Als we voelen dat een afbraak een belangrijk verlies voor onze stad zal betekenen… Vooral als we weten dat wat in de plaats komt van inferieure kwaliteit zal zijn, zowel bouwkundig als architectonisch. Neem als voorbeeld de vroeger huizen op de visserkaai. Was dit erfgoed ? Moeten we deze huizen vergelijken met de prachtige Belle-Epoque huizen die ook bedreigd worden ? Misschien wel. Voor een geschiedkundige is een oud typisch Oostends visserslied ook de moeite om bewaard te worden voor het nageslacht, maar dit lied zal ook nooit voorkomen in de Tijdloze Top 100. Niettemin is dit hoekpand een getuige uit de Oostendse vissersperiode, en zeer mooi passend in de rij van gelijkaardige huizen, waaronder het voormalige huis van kunstenaar Gustaaf Sorel. Let om de mooie winkelpui. Een hoek die zal verdwijnen zoals er de laatste jaren al te veel zijn verdwenen. (april 2006)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *