Kortrijk redt beeldbepalend erfgoedpand

Stad Kortrijk redt beeldbepalend erfgoedpand van de sloop in kortgedingprocedure voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen bouwpromotor en Deputatie.

Stad Kortrijk redt beeldbepalend erfgoedpand

Onder Schepen Wout Maddens (Open VLD) is het de stad Kortrijk menens geworden met de bescherming van haar lokaal erfgoed. In tegenstelling tot Oostende, voegt Kortrijk de daad bij het woord. Een bouwpromotor wilde een beeldbepalend erfgoedpand (VIOE ID nr. 59823) slopen om er een appartementsgebouw op te richten, doch dit was buiten de stad Kortrijk gerekend. Zowel de dienst ‘Ruimte en erfgoed West-Vlaanderen’ (voorheen het Agentschap Onroerend Erfgoed) als de erfgoedcel Kortrijk hadden de sloop negatief geadviseerd, waarna het Schepencollege van Kortrijk de sloop van het erfgoedpand voor de bouw van een appartementsgebouw geweigerd had, en wel om volgende reden :

“Het ontwerp vormt een breuk met de historische bebouwing van de Kasteelkaai en de aaneengesloten bebouwing van de Belfaststraat, die gekenmerkt wordt door een mooi homogene straatwand met burgerwoningen met een gelijk gabariet. Het ontwerp zet de bestaande hoogbouw langs de Handelskaai voort zodat er een volledig breuk met de voormalige vismarkt ontstaat. Het ontwerp negeert volledig de schaal en verhoudingen van de historisch waardevolle Kasteelkaai en Belfaststraat om nog meer de aaneengesloten appartementsbouw langs de Handelskaai te versterken.”

De stad Kortrijk wilde een voorbeeld stellen want had schrik dat de sloop door de bouwpromotor aanleiding zou geven tot een ‘dominoeffect’ mogelijks met effect op zowel het bouwkundig erfgoed in de nabije omgeving van het project als bij uitbreiding naar de hele binnenstad.

De bouwpromotor tekende tegen de weigering beroep aan bij de Deputatie die het lokale erfgoedbeleid van Kortrijk doorkruiste door toch een sloopvergunning af te leveren. De stad Kortrijk liet het hier niet bij en stelde prompt een kortgedingprocedure in bij de Raad voor Vergunningbetwistingen. En met succes want de Raad voor Vergunningsbetwistingen volgde de stad Kortrijk en schorste de sloopvergunning die de Deputatie aan de bouwpromotor had afgeleverd.

We zien het in Oostende nog niet snel gebeuren dat ons stadsbestuur zo adequaat opkomt voor haar lokaal erfgoedbeleid en in een kortgedingprocedure voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen belet dat een bouwpromotor een erfgoedpand sloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *