Torhoutsesteenweg 1F

Le Lion d’Or

Het klein vreemd gebouwtje op de Torhoutsesteenweg, vlak bij “het Paard” moest plaats ruimen voor een ‘project’ van Vastgoed Degroote. Ook bekend als de voormalige wijnhandel “Vinoteek”, werd het enkele jaren terug volledig gerenoveerd door de eigenaar, tevens binnenhuisarchitect, met een stuk nieuwbouw op het binnenpleintje.


Volgens de buren werd het gebouw oorspronkelijk aangekocht voor ca. € 275.000, maar werd het vandaag doorverkocht voor meer dan het dubbele. Een volledig gerenoveerd stukje patrimonium, met een geslaagde mix tussen oud en nieuw, wordt terug geofferd op het altaar van het groot geld. Dit pand maakte ooit deel uit van de brouwerij “Brasserie du Lion d’Or”, die gans de hoek Torhoutsesteenweg – Warchaustraat inpalmde.  Hierdoor maakt dit gebouw zeker deel uit van onze lokale geschiedenis.  Hotelier Gustaaf Cnudde startte er omstreeks 1875 een brouwerij die hij eind 1903 doorverkocht aan Gustave De Rycker.  Zijn zoon Etienne zou de brouwerij nog runnen tot 1930.  Vanaf dan zou de familie Deweert op die locatie stilaan de fietsenzaak van vader Louis zien evolueren tot de grote sportzaak die een paar jaar geleden daar zijn deuren sloot.  Deze geschiedenis werd beschreven in het tijdschrift van De Plate (pag. 2006-269) door heemkundige Ivan Van Hyfte.

Vreemd genoeg maakt dit gebouwtje geen deel uit van de IVOE-inventaris, niettemin het wel door elke Oostendaar gekend is. Het pand werd ondertussen afgebroken. (12/11/2008)

De Oostendse Bierjutters wisten wel het leeuwenbeeldje, symbool van de brouwerij, van de sloophamer te redden.  Voorzitter Johan De Jonghe: “Toen we vorig jaar vernamen dat het laatste restant van die brasserie verkocht zou worden, hebben we direct stappen ondernomen om het leeuwenbeeldje boven de inkompoort te redden.  Het was het enige restant van de brouwerij en mouterij die ooit gesitueerd was tussen de Toroutsesteenweg en de Warchaustraat.  Nu rust het 100 kilo zware stenen beeld voorlopig in mijn tuin.  Maar we zagen als eindbestemming voor het beest eventueel het binnenplein van het Heem- en Geschiedkundig Museum De Plate in de Langestraat.” (bron: de Zeewacht, februari 2009)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *