Minister Bourgeois wil Vlaamse "National Trust" oprichten

Drie Vlaamse erfgoedverenigingen zullen samensmelten tot één grote organisatie. In aanwezigheid van Vlaams minister Geert Bourgeois tekenden Erfgoed Vlaanderen, Open Monumentendag Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen hierover op 26 juni 2010 een samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening gebeurde symbolisch in ‘Batemans House’ in Kent (Engeland), het vroegere woonhuis van de beroemde schrijver Rudyard Kipling, dat eigendom is van de National Trust. Minister Bourgeois hoopt immers dat het nieuwe samenwerkingsverband op termijn kan uitgroeien tot een Vlaamse versie van deze Britse erfgoedorganisatie.

“Het is al langer mijn droom om ons Vlaamse erfgoed dichter bij de bevolking te brengen,” aldus Bourgeois. “In Vlaanderen zijn er nu drie erfgoedverenigingen die goed werk verrichten. Maar het kan nog beter als die drie verenigingen hun krachten bundelen en samensmelten tot één grote Vlaamse erfgoedorganisatie.”

De National Trust is gesticht in 1895 en maakt deel uit van de Britse eigenheid. Er is een National Trust voor Engeland, Wales en Noord-Ierland en één voor Schotland. De vereniging (zonder Schotland) heeft 3,6 miljoen leden, 50.000 vrijwilligers en talloze historische eigendommen op 2.520 km² land (1,5% van de totale oppervlakte). De organisatie is onafhankelijk van overheidssteun dankzij de ledenbijdragen, legaten en de commercialisering van haar erfgoed.

Minister Bourgeois: “Wat mij enorm aanspreekt in de National Trust, is de betrokkenheid van de bevolking die de vereniging creëert ten overstaan van haar erfgoed en geschiedenis. Een Brits schrijver zei ooit dat dankzij de National Trust de eigendommen van de kasteelheren weer in handen van het volk kwamen.” Met de ondertekening van deze overeenkomst verklaren de drie Vlaamse erfgoedverenigingen dat ze zullen samensmelten tot één erfgoedorganisatie. Die moet dan uitgroeien tot dé middenveldorganisatie op het vlak van (onroerend) erfgoed in Vlaanderen.

Minister Bourgeois: “Deze Vlaamse ‘National Trust’ moet op een actieve en participatieve manier de belangen van erfgoed, erfgoedzorg en erfgoedondernemers in Vlaanderen behartigen en een breed publiek aanspreken.” De wens is ook dat de toekomstige Vlaamse erfgoedvereniging samen zou werken met de Britse en andere ‘National Trusts’. Daardoor zal het extra aantrekkelijk zijn voor Vlamingen om lid te worden. Anderzijds zullen Britse toeristen sneller onze sites bezoeken. De Vlaamse ‘National Trust ‘moet tegen eind 2011 operationeel zijn. (Tijl)

Bron : www. archeonet.be, 22/06/2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *