Oostendse belastingbetaler draait op voor loze verkiezingsbelofte van burgemeester

Oostendse belastingbetaler betaalt het gelag in dossier Hotel du Louvre

Afgelopen week werden de stad Oostende en bouwpromotor Desimpel veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de buren van het Hotel du Louvre. De stad Oostende werd aansprakelijk gesteld omdat zij tot 2 keer toe een onwettige sloopvergunning voor het Hotel du Louvre heeft afgeleverd. Het is al de derde keer op rij dat de stad Oostende in het ongelijk gesteld wordt. In mei 2007 en september 2015 werden haar sloopvergunningen voor het Hotel du Louvre steeds door de hoogste administratieve rechtscolleges vernietigd. De Oostendse belastingbetaler mag de rekening betalen van al deze gerechtsprocedures en de schadevergoeding er bovenop. Het Hotel du Louvre is ondertussen een ware stadskanker geworden door de jarenlange verloedering door de bouwpromotor, en dit met stilzwijgende instemming van de stad Oostende.

Verpletterende verantwoordelijkheid van het Oostendse stadsbestuur

De opeenvolgende Schepenen voor Stedenbouw, Bart Bronders (SP.a), Bart Tommelein (Open VLD), en Kurt Claeys (Open VLD), maar ook burgemeester Vande Lanotte (SP.a) hebben dit dossier over de afgelopen 13 jaar volledig mismeesterd. Vooral burgemeester Vande Lanotte is zwaar in de fout gegaan.

De loze verkiezingsbelofte van Vande Lanotte

In september 2012 verklaarde Vande Lanotte (SP.a) op ons verkiezingsdebat zeer formeel dat “er geen sloopvergunning gegeven zal worden. Het Hotel du Louvre wordt niet afgebroken, en we gaan daar geen sloopvergunning voor geven.” De verkiezingsbelofte van Vande Lanotte is te zien op onze videomontage via deze link.

Ook Vanessa Vens (SP.a) schreef toen op haar Facebook-pagina dat “SP.A Oostende […] in de volgende coalitie geen sloopvergunning [zal] afleveren voor Hotel Le Louvre”. Op 9 april 2015 leverde het Oostendse Schepencollege, met Vande Lanotte toen als waarnemend burgemeester, toch een sloopvergunning af voor het Hotel du Louvre. De verkiezingsbelofte van Vande Lanotte bleek dus niets waard te zijn…

Professor Vande Lanotte is zwaar gebuisd

Vande Lanotte is professor aan de Universiteit Gent. Zijn vak ‘Inleiding tot het publiek recht’ dat hij jarenlang heeft gedoceerd, stond onder de eerstejaarsstudenten gekend als een echt buisvak. Professor Vande Lanotte leverde in april 2015 mee de sloopvergunning voor het Hotel du Louvre af op voorwaarde dat (i) de bouwpromotor een bouwtechnisch verslag zou voorleggen waaruit moest blijken dat de voorgevel niet meer kon gerestaureerd worden, en (ii) er een nieuwe aanvraag voor de dakverdieping zou ingediend worden. Het afleveren van een vergunning onder voorwaarden die een bijkomende beoordeling door de overheid vereist, is nochtans een flagrante schending van art. 4.2.19, §1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Prof. Vande Lanotte zou een student die met dergelijke oplossing op de proppen kwam, onmiddellijk met een zware buis naar huis gestuurd hebben. De sloopvergunning die hij mee afleverde, werd later vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Prof. Vande Lanotte is in dit dossier ook zwaar gebuisd.

Dement Oostende vzw kan alleen maar hopen dat de oppositie nu haar werk doet en aan de kaak stelt hoe de coalitie SP.a, Open VLD en CD&V, met burgemeester J. Vande Lanotte voorop, belastinggeld verspilt aan dure advocaten en nu ook nog een schadevergoeding moet betalen om jarenlang koppig het onmogelijke te verdedigen : de sloop van het beeldbepalende Hotel du Louvre in een homogeen en goed bewaard straatbeeld om plaats te maken voor een appartementsgebouw van 18m hoog en 17m diep dat de leefkwaliteit in de aanpalende, mooi gerenoveerde erfgoedpanden ernstig aantast.

Hotel Du Louvre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *