Residentie 'The Royal Galleries' op site stedelijk zwembad en afbraak Koninklijke Gaanderijen was een aprilgrap

Blijf op uw hoede voor afbraak van het Oostendse erfgoed!

De nieuwsflash van 1 april waarin Dement aankondigde hevig te zullen protesteren tegen de afbraak van de Koninklijke Gaanderijen en de bouw van een luxe nieuwbouwproject op de site van het stedelijk zwembad was natuurlijk maar een aprilgrap.

Sommige lezers hadden het onmiddellijk door, andere lezers twijfelden, en nog andere lezers, waaronder een journalist van een kwaliteitskrant en zelfs één van de stichtende leden van Dement, waren er volledig mee weg.

Zij die de moeite hadden gedaan om op de website www.theroyalgalleries.be de getuigenissen te lezen, hadden natuurlijk de subtiele hints dat het hier om een aprilgrap ging, door. De naam van de investeerder in Cloudgate Estate was de samentrekking van de bouwpromotoren Versluys en Sleuyter. K. Klaas verwees naar onze schepen van stedenbouw die zich met zijn ondertussen memorabele uitspraak (“Dit is een goed dossier gedragen door een wettelijke vorm”) in het dossier Hotel Du Louvre opnieuw liet opmerken. De ingenieur kustbeton verwees naar het hoofd van de dienst Stedenbouw die met zijn “architecturale visie” nu al bijna 20 jaar lang bijdraagt tot de verappartementisering van Oostende.

Met deze aprilgrap wilde Dement opnieuw de aandacht vestigen op het lakse stedenbouwkundig vergunningsbeleid in Oostende waarbij uniek erfgoed steeds weer moet wijken voor architecturaal banale appartementen, en de desinteresse van het Oostendse stadsbestuur in ons uniek bouwkundig erfgoed met de verloedering van de Koninklijke Gaanderijen, hét visitekaartje van de stad, als ondertussen meest treffende voorbeeld.

Residentie The Royal Galleries op site stedelijk zwembad en afbraak Koninklijke Gaanderijen was een aprilgrap

De reacties op onze aprilgrap waren overdonderend. Het persagentschap Belga belde het kabinet van de bevoegde schepen op om onze nieuwsflash bevestigd te zien. Het Nieuwsblad vermeldde onze aprilgrap op haar nationale website, Focus maakte er melding van op haar website en De Krant van West-Vlaanderen haalde onze actie aan als één van de 10 beste aprilgrappen in West-Vlaanderen. Duizenden lazen onze nieuwsbrief via mail of op Facebook. We kregen ook talrijke reacties binnen. Hieronder volgt een bloemlezing van de meest grappige reacties :

“vdlnotte en kliek zien toch wel ip under kop gestuukt zekerst ?”

“Geschokt!
Mijn advies: starten met petitiecampagne zoals destijds met HDL.
In no time heb je duizenden handtekeningen.”

“Dit is echt serieus over de schreef. De stad Oostende moet zijn erfgoed goed beheren en geen uitverkoop houden om zijn wanbeleid af te kopen !
Hoe kan ik jullie financiëel steunen zodat we dit kunnen tegenhouden ?”

“DIT zat dus achter die vreemde verhuis van het zwembad!
Dank voor jullie inzet, gelukkig is er nog Dement Oostende.”

“Als ge ziet wie daar gaat investeren, geen gewoon mannen. Knokke eat your hart. En dienen ingenieur ,die ken ik ,is al jaaaaren bezig aan de kust.”

“lap tis om zeep, mooie oude gebouwen MOETEN tegen de vlakte,goedkoper van die te restaureren, ahh nee wacht dat woord kennen ze niet hier”

“overal het zelfde ! geld geld en nog eens geld !”

“Pfff hadden ze dan niet beter zwembad daar terug geplaatst
Weer hoge gebouwen”

“De keizer van Oostende -formerly known as a socialist- is allang -ook als keizer in de coulissen- bezig met de grote uitverkoop aan de projectontwikkelaars…”

“oohh, gaan ze dat afbreken?? zo een mooi en oud gebouw… en dan nog wel voor alweer een “nieuwbouwproject”. ‘tja… voor “kapitaal” moet alles wijken zeker hé…”

“Vraag me af wat dat de stad zal bijbrengen, die snobs die zullen neerkijken op de andere bewoners. Zullen we eigenlijk daar wel voorbij mogen wandelen. Zullen we hun zicht niet bevuilen “

“Lees ik wel degelijk dat een deel van de koninklijke Gaanderijen afgebroken wordt voor ,t gemak van de bewoners van de te bouwen luxe flats ? En ook nog een privé strand !”

“Goed gevonden als 1 april-grap 🙂
Aanvankelijk kreeg ik bijna een hartstilstand.”

“Oef, ik was er eventjes mee weg… 1 april gelukkig!”

“ok aprilgrap, maar toch in de gaten houden dat zoiets nooit gebeurd”

“I lolled
een beetje
kon eigenlijk nog waar zijn ook..”

Maar ondanks het feit dat het slechts om een aprilgrap ging, blijft de boodschap om waakzaam te zijn, want, zoals één van onze symphatisanten het zo mooi in het Frans verwoordde, “à Ostende il faut s’attendre à TOUT”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *