Sloop onstabiele panden in de Kapellestraat

Het winkelpand waar kledingzaak Pimkie gevestigd is, stond op instorten en wordt momenteel afgebroken. Het pand uit het laatste kwart 19de eeuw, had een mooie Neoclassicistische gevel. Het was een zeer typisch pand uit deze periode voor Oostende, maar het is door de sloopwoede in onze stad meer en meer zeldzaam geworden. In de Adolf Buylstraat werd nog zo’n type van gevel verplicht bewaard, terwijl enkele huizen verder een gelijkaardige geven mocht gesloopt worden.
Het Pimkie winkelpand was in zeer lamentabele toestand.

Zonder uitspraak te willen doen over de oorzaak van het verval, maar we merken dat voor vele eigenaars van winkelpanden enkel de commerciële benedenverdieping van belang is. Vele erfgoedpanden worden gebruikt als winkel, en met spijt merken we dat de bovenverdiepingen regelmatig ernstig verwaarloosd worden.

Een commercieel erfgoedpand gezond renoveren wil ook zeggen dat er aandacht wordt besteed aan de daken en structuren, niet enkel aan de winkel.

Gelukkig zijn er ook anderen. Zij zien de meerwaarde in om de troeven van deze panden ten volle te benutten. Foot Locker in de Kappellestraat; Massimo Dutti (vroegere boekhandel Devriendt) en America Today (een voormalige 17e eeuwse kapel) in de Adolf Buylstraat, het behoud van de gevel in dezelfde straat op nr.42, de restauratie van de Charles Pil panden,…

Deze realisaties dragen bij tot een mooie stad en aangename winkelstraten. Voor hetzelfde geld waren deze panden vervangen door banale winkel architectuur. We hopen dat het stadsbestuur ook aandacht besteed aan deze materie. Shoppen en erfgoed gaan hand in hand in een toeristische stad. Zo vonden wij het voorbeeld spijtig dat de schoenwinkel van Maury (A. Buylstraat) toch een sloopvergunning kreeg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *