Verlaten plekken, vergeten stemmen

Dement Oostende stelt tentoon in Theater Aan Zee

Dement Oostende organiseert een outdoor fototentoonstelling in het kader van TAZ #2010. De foto’s van Reginald Van de Velde worden tentoongesteld op grote canvassen aan elke TAZ-locatie.

Reginald Van de Velde is een urban explorer. Hij verkent leegstaande fabrieken, scholen, kantoren, kastelen, huizen. Dichtbij of over de grens. Paul Van Oevelen luistert naar de stilte van de gebouwen en brengt hun verborgen verhalen terug tot leven. Misschien wel voor een laatste keer. Want sommigen noemen verlaten panden stadskankers, klaar voor de sloop. Dement Oostende vzw weet beter. Sinds 2005 ijvert dit groepje Oostendenaars voor het behoud van panden met ziel en karakter. Doorheen het verval zien ze de schoonheid en de cultuurhistorische waarde van ons onroerend erfgoed en sporen zij beleidsmakers aan tot erfgoedzorg. Op artistieke wijze brengt Reginald van de Velde de boodschap van Dement treffend in beeld. Meermaals bekroond in binnen- en buitenland, neemt hij ons mee naar mysterieuze plekken vol schoonheid. En dit steeds onder het motto: “Laat slechts voetsporen achter, neem slechts foto’s mee”.

Erfgoed in de kijker

Sofie Cloet, ondervoorzitster van Dement Oostende vzw, is deze zomer de curator van ‘Verlaten plekken, vergeten stemmen’. Deze tentoonstelling kadert in het Oostendse festival Theater Aan Zee. In de tentoonstelling worden Reginald Van de Velde’s foto’s van erfgoed begeleid door teksten van Paul Van Oeveren. Onder het motto I love O zet Dement zich in voor gebouwen vol schoonheid en cultuurhistorische waarde. De leden willen de beleidsmakers aansporen tot erfgoedzorg. Zij vinden dat nieuwbouw te vaak voorrang krijgt op erfgoed, en dat er bovendien te weinig belangstelling is voor het prachtige Oostendse erfgoed. Daaraan wil Dement met deze tentoonstelling iets veranderen.

Erfgoed met verhaal

„Het algemene thema van Theater Aan Zee is dit jaar migratie”, vertelt curator en Dement- ondervoorzitster Sofie Cloet. „In de tentoonstelling willen we oude gebouwen centraal stellen. We willen erop wijzen dat die gebouwen verschillende levensverhalen hebben : generaties hebben er na elkaar gewoond en zijn er ook weer vertrokken. En zij hebben allemaal hun verhaal.”

Die boodschap brengt Reginald Van de Velde op artistieke wijze in beeld. Hij is gefascineerd door oude gebouwen, zowel industriële als woonhuizen. Urban exploring, of kortweg urbex, is kijken naar en fotograferen van verlaten gebouwen en sites waarvan in normale omstandigheden de schoonheid onopgemerkt blijft. Het motto van urban explorers is Laat slechts voetsporen achter, neem slechts foto’s mee. Daarom past het werk van Reginald Van de Velde bij de boodschap van Dement.

„We wilden aan het publiek tonen dat erfgoed de moeite is, en erop wijzen hoeveel schoonheid er in verval zit,” vervolgt Sofie Cloet. “Die oude gebouwen hebben charme en bevatten heel veel verhalen. Ik had in Gent de tentoonstelling Abandoned places van fotograaf Henk Van Rensbergen gezien. Hij wilde met zijn foto’s geen positie over het al dan niet bewaren van erfgoed innemen. Via mijn schoonbroer ben ik dan in contact gekomen met een andere fotograaf : Reginald Van de Velde.

Hij behaalde met zijn werk al prijzen in binnen- en buitenland, zoals De Film van mijn Leven 2009, een fotowedstrijd van Canvas. Hij kende dan weer een paar copywriters die we aangeschreven hebben om te vragen of zij verhalen bij de foto’s konden schrijven. Dat is Paul Van Oevelen, een kennis van Reginald Van de Velde geworden. In zijn teksten komen de verhalen van die gebouwen terug tot leven”, legt Sofie uit. „Reginald Van de Velde en Paul Van Oevelen hebben dan wel zelf geen persoonlijke band met Oostende, maar des te meer met erfgoed. In de tentoonstelling tonen we ook niet enkel Oostendse gebouwen. Op de foto’s staan gebouwen die dichtbij staan of over de grens : er zitten Oostendse gebouwen bij of panden elders aan de kust, maar ook gebouwen uit Wallonië en zelfs eentje uit Duitsland”, somt Sofie op.

Uitgereikte hand

Dat de tentoonstelling met Theater Aan Zee verbonden is, is volgens Sofie geen verrassing : „Het initiatief lag bij ons. Ik ga elk jaar kijken naar de voorstellingen, die vaak ook op erfgoedlocaties gespeeld worden. Ik dacht dat er vanuit TAZ dus wel interesse kon bestaan voor een samenwerking. Luc Muylaert, de coördinator van Theater Aan Zee, bevestigde dat hij ook voorstander is van erfgoed. Zo zijn we tot deze samenwerking gekomen.” „Met de tentoonstelling willen we in elk geval geen negatieve boodschap verkondigen”, benadrukt de curator. „Met de prachtige foto’s van Reginald Van de Velde willen we veeleer op een constructieve en artistieke wijze tonen waarom erfgoed volgens ons zo belangrijk is en wat er zo mooi aan is. Maar we willen het Oostendse stadsbestuur in geen geval aanvallen. Stad Oostende is de hoofdsponsor van Theater Aan Zee, en met deze tentoonstelling willen we hen de hand reiken.” Met de tentoonstelling tijdens Theater Aan Zee 2010 hoopt Dement het debat over wat als stadskankers bestempeld wordt aan te zwengelen. Theater Aan Zee en de tentoonstelling loopt van 29 juli tot en met 7 augustus 2010.

Meer informatie op www.suspiciousminds.com en www.theateraanzee.be

Bronnen : TAZ brochure en De Zeewacht, 18/07/10 [JC]

Foto’s: de beschermde cresoteerinstallatie in de Oudenburgsesteenweg te Oostende en de RTT vakantiehome te Oostduinkerke. © Reginald Van de Velde
Tekst: © Paul Van Oevelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *