Visserkaai, Wat is erfgoed? De Visserskaai als voorbeeld

Wat is erfgoed ? – 2006

Dit is een vraag die we ons regelmatig zelf stellen, en dit is ook een vraag die we regelmatig zelf gesteld krijgen. Waarom komt Dement Oostende op voor dit of dat gebouw ? De architectuur is toch banaal, gans het huis is verkrot, het zal teveel kosten, enzovoort, enzovoort, … Maar een belangrijk criterium waarmee we werken is het gevoel die vanuit de buik komt. Als we voelen dat een afbraak een belangrijk verlies voor onze stad zal betekenen… Vooral als we weten dat wat in de plaats komt van inferieure kwaliteit zal zijn, zowel bouwkundig als architectonisch.

Neem als voorbeeld deze twee typische huizen op de visserkaai recht tegenover het Aquarium. Ze waren eigendom van de Stad Oostende, komende uit een legaat, en de stad heeft ze ondertussen laten afbreken om plaats te maken voor hoogbouw.

Is dit erfgoed ? Moeten we deze huizen vergelijken met de prachtige Belle-Epoque huizen die ook bedreigd worden ? Misschien wel. Voor een geschiedkundige is een oud typisch Oostends visserslied ook de moeite om bewaard te worden voor het nageslacht, maar dit lied zal ook nooit voorkomen in de Tijdloze Top 100. Deze huizen zijn getuigen van de eerste gebouwen op de kaai, gebouwd eind jaren 1800, na de afbraak van de stadwallen. Vroeger was het visserskwartier en de kaai rijkelijk bezaaid met zulke huizen. Vandaag staan er bv. op de kaai nog een drietal…

Erfgoed ? Wie beslist er over. Dement Oostende heeft in elk geval niet de pretentie hierin een beslissing te nemen. Wij werken met het buikgevoel, en laten het inventariseren en beoordelen van erfgoed aan experts over. Kan het Stadsbestuur hierover beslissen wat de moeite is en wat niet ? Volgens ons, zeer zeker niet ! Dement Oostende werkt vanaf het begin met de invantaris van bouwkundig erfgoed (VIOE) van de Vlaamse Gemeenschap als leidraad. Ondertussen gebruikt ook het Stadsbestuur deze inventarisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *